miercuri, 24 februarie 2016

Parabenii din cosmetice - atentat la sanatatea noastra?

  In viata de zi cu zi folosim foarte cosmetice, de la pasta de dinti, la sapun, gel de dus, sampon, creme de corp, creme de fata pline de parabeni. Dar cum ne afecteaza viata acesti parabeni? Sunt ei cu adevarat periculosi?
Mai intai sa aflam ce sunt acesti parabeni? Fiecare crema de fata, de corp, sampon sau gel de dus, cu alte cuvinte orice cosmetice care contin apa in compozitie au nevoie de conservanti. Altfel, ei se strica foarte repede. Industria cosmetica a dezvoltat, poate unii dintre cei mai comozi conservanti pentru ei -  acesti parabeni ( metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul şi butilparabenul). 
S-a constat ca utilizati o lunga perioada de timp, acesti parabeni afecteaza estrogenul la oameni, producand in timp cancer de san si de testicule, dar si infertilitate.
Totodata, ei se folosesc si in produsele cosmetice destinate copiilor - geluri de dus, sampon, creme de corp, balsam de buze. Astfel ei grabesc dezvoltarea copiilor si acestia ajung mai repede la pubertate decat ar trebui. Astfel fetitele sunt vazute deja ca si femei dar ele nu sunt dezvoltate si din punct de vedere psihologic.
Dar poate ce este mai grav, este factul ca aceste produse pe care le folosesc femeile insarcinate, afecteaza fetusii, avand efete  ireversibile. Bineinteles ca daca folosesti doar un produs cu parabeni, acesta poate nu te afecteaza prea mult, dar noi vorbim despre un cocktail de parabeni din toate produsele pe care le folosim zilnic.
UE spune ca va veni cu reguli noi, pentru a impiedica efectele negative ale parabenilor. Astfel industria cosmetica a luat masuri si a inceput sa inlocuiasca formulele acestor parabeni, din lanturi lungi in lanturi scurte, precizand ca lanturile scurte ale parabenilor nu trec prin piele si nu afeteaza estrogenul. O companie din Germania a dezvoltat pentru Iphone o aplicatie care se numeste TOXFOX care scaneaza codurile de bare ale produselor si iti spune daca produsul respectiv contine conservanti daunatori pentru organism sau nu. Eu am instalat-o pe telefon. Anumite produse nu le are in baza de date, dar pe cele pe care le are iti spune daca produsul e toxic pentru organism sau nu. Mie mi s-a parut interesanta si vreau sa o mai testez.
Un alt chimical care ne afecteaza corpul sunt ftalatii. Acestia se gasesc in mare parte in detergenti, care raman pe hainele noastre si patrund prin piele, dar si in cosmetice. Ei afecteaza mai ales femeile insarcinate si fertilitatea barbatiilor. Pe produse ii gasim cu abrevieri de genul DBP, DEP. Mai rau este ca acesti ftalati se gasesc in foarte multe plastice si in jucariile copiilor mici, (DEHP),care punand gura pe ele atunci cand le ies dintisorii, inghit foarte mult din aceste substante.

Cu totii trebuie sa avem grija ce fel de produse cumparam. S-ar putea sa descoperim ca unele produse care acum stim ca sunt ok, peste 10 ani sa se descopere ca nu sunt bune, dar macar putem evita produsele despre care s-au descoperit ca ne afecteaza organismul. 

Cum putem reduce " consumul" de chimicale? Cumparati doar minimul cat aveti nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrie si tu o parere