miercuri, 20 aprilie 2016

Gelul de dus poate provoca cancer!

Am tot auzit vorbindu-se, mai mult de rau, de SLS si de SLES. Am citit pagini intregi pro si contra acestor substante.

Dar mai intai sa vedem ce sunt si ce efecte nocive au.

SLS este presurtarea de la sodium lauryl sulfate - este format din laureate alcool si acid sulfuric. Este un degresant foarte puternic, utilizat la degresarea motoarelor, in solutii pentru spalat autoturisme si detergenti pentru masini de spalat vasele.

In industria cosmetica are rolul de spumant, si este folosit ca si ingredient in pasta de dinti, sapunul de maini, gelul de dus, sampon, spumant. Ca si efect secundar il reprezinta actiunea puternica asupra pielii. Astfel pot apare alergii ale pielii, roseata , mancarimi, uscarea foarte tare a pielii, parul se poate usca foarte tare si deveni casant. In plus poate duce la aparitia de comedoane ( cosuri albe sau negre).
Personal, am verificat toate aceste produse din baia mea, si spre bucuria mea, nici un produs nu
contine SLS. SLS este foarte periculos pentru copiii mici, atunci cand este inghitit.

S-a tot vehiculat ca SLS ar fi cangerigen, dar studiile nu au putut dovedi legatura intre cancer si SLS.
Din cauza presiunii exercitate, industria cosmetica a inceput treptat sa ” aibe grija de consumator” si a scos SLS-ul din produsele cosmetice ( in mare parte) si a introdus un alt produs de curatare SLES.

SLES este prescurtarea de la sodium laureth sulfate - un alt degresant, nu la fel de puternic ca si SLS.
SLES nu are efecte secundare la fel de mari ca si SLS asupra pielii si parului. Ca SLES sa devina mai putin iritabil, specialistii au adaugat la SLS o substanta - oxidul de etilena. Substanta - conform Asociatiei pentru Sanatate si Siguranta din SUA ( OSHA), este iflamabila si toxica, iar expunerea pentru un timp indelungat la ea poate produce dureri de cap, cancer, malformatii congenitale la nou-nascuti. 
Din combinatia celor 2 substante reiese un compus secundar denumit  “1,4-dioxane”.  1,4-dioxane este cunoscut ca o substanta care se absoarbe in piele si este un produs inscris pe lista substantelor care pot cauza cancer si malformatii congenitale.
Daca produsele se folosesc odata sau de doua ori, nu este nici o problema. Problema este ca, atunci cand am verificat produsele din baia mea, am fost surprinsa sa descopar ca, cu exceptia pastei de dinti a copiilor ( Lacalut si Sensodyne), toate produsele, dar absolut toate, contin SLES ( pasta de dinti Lacalut ( medicinala teoretic), sapunul de maini ( Elmiplant lichid),  samponul, gelul de dus, etc). Dezamagire mare. De cate ori pe zi folosim aceste produse? De nenumarate ori. Partea mai rea este ca tocmai m-am oprit la un sampon cu care ma impac - deci nu voi renunta la el. Avand in vedere ca nu ma spal zilnic cu el, eu zic ca il pot pastra.

Ce putem face?

M-am gandit ca, sapunul si gelul de dus se pot inlocui foarte usor cu produse naturale care nu contin SLS sau mai rau SLES. Voi studia piata si cum am primit cadou un sapun de la Gradina cu Dragoste ( atunci cand am cumparat fondul de ten si crema Bebe), il voi folosi si, daca e bun, va dau de veste. La categoria pasta de dinti, voi studia problema, sa vedem ce putem folosi.

Mai exista varianta ca SLES ar proveni din ulei de nuca de cocos  -  de fapt numai laureate alcool provine din nuca de cocos. Acesta este sintetizat in laborator, fiind tratat cu acid sulfuric, deci rezultatul este tot ceva chimic. Aceasta e doar o campanie de marketing, in care pot spune ca folosesc substante bio. Asa am cumparat un sampon bio dintr-un magazin numai cu produse bio, si cand m-am uitat acum pe eticheta si acesta contine SLES         ( deci cat se poate de bio!).

Iata o lista cu denumiri similare sub care poate aparea  SLS- ul:

  1. Sodium caprylic sulfate
  2. Sodium capric sulfate
  3. Sodium oleic sulfate
  4. Sodium stearyl sulfate
  5. Sodium myreth sulfate
  6. Sodium dodecanesulfate
  7. Sodium monododecyl sulfate

 

In loc de incheiere


Nu trebuie sa devii expert in chimie, pentru a stii ce cumperi. Problema e la producatori: folosesc substante asa-zise bio pentru a pacali consumatorul, sau chiar sunt interesati de cumparator si folosesc produse naturale. Daca apare SLS sau SLES, cu siguranta mai apar o serie lunga de alte chimicale. Trebuie sa descoperi ce produse iti plac de la un producator, si apoi le poti folosi cu incredere.


Update: Am verificat in spermarket pastele de dinti, si am gasit fara SLS sau SLES: Sensodyne - toate tipurile si AslaMed - cea homeopata.

PS: am folosit sapunul de la Gradina cu Dragoste si mi-a placut. Il recomand.





Va recomand si













Efectele poluarii asupra aspectului exterior  










Fond de ten natural de la Gradina cu Dragoste  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrie si tu o parere